Såhär tränar jag styrketräning hemma!

Om man vill träna styrka kan det vara bra att gå till ett gym, men om man inte har tid, ork eller lust för det, så går det lika bra att träna hemma! :)

Det första man ska tänka på är hur van man är vid att träna. Om du inte tränat speciellt mycket på ett tag, ska du börja lugnt och försiktigt. Börja inte med att göra 50 upprepningar vid varje övning, utan det räcker med 10-15 stycken! Träna högst varannan dag, ty din kropp behöver vila och återhämta sig. Det är under vilodagarna som alla celler byggs upp!
Om du tränat en vecka och känner att du vill och behöver öka på lite, så lägg bara till 5 upprepningar! Det räcker! Du kan lägga på 5 fler varje vecka, eller bara fortsätta som vanligt.

Obs! Se till att du värmt upp kroppen innan du börjar pumpa! Annars är det lätt att man skadar musklerna!

Magen: Det är viktigt att ha en bra magmuskulatur, ty den används i många övningar för att ge stöd och balans. Situps är ju självklart en övning man ska göra för att träna magen! Men vad många inte vet är att när man ligger platt på golvet och gör situps, ger det bara hälften så bra effekt, ty man utför inte hela rörelsen för magen. Lägg en kudde under svanken!

Det finns många olika slags situps man kan göra för att stärka magmuskulaturen. Den vanligaste är ju att ligga med böjda ben och gå upp med överkroppen en bit. (12 st)

Testa även:
- Ligg på rygg med ena benet böjt...foten på andra benet lägger du på knät, så dina ben tillsammans skapar en triangel. Börja med att lägga vänster fot på höger knä, och låt din vänstra arm ligga sträckt ut åt sidan. Nu tar du din högra arm bakom nacken (precis som i vanliga situps), och jobbar dig åt vänster. Du lyfter alltså upp din överkropp och vinklar den åt vänster. Gör sedan samma sak fast åt höger, då du tar höger fot på vänster knä och sträcker ut höger arm. Jobba åt höger! (12 st)

- Ligg på rygg och lyft upp benen i luften. De behöver inte vara helt sträckta! Nu gör du precis som vanliga situps, pressa dig upp! (12 st)

- Sitt rakt med böjda ben och armarna i ett kors över ditt bröst. Luta dig nu bakåt en bit (inte mycket) och håll kvar medd rak rygg i ca 5 sekunder. Luta dig ännu mer och håll kvar. Gör detta tills du ligger helt på rygg. (3 st)

- Sitt på rumpan, luta dig en aning bakåt och lyft upp benen en bit. De ska vara böjda! Börja nu cykla i luften! Till en början kan du räkna till 12 sekunder. (3 st)

Rygg: Det är vanligt att ha ont i ryggen, men det finns övningar som kan förebygga smärtan! Att ha en stabil och stark rygg är viktigt!

Rygglyft är den vanligaste övningen som många känner till. Ligg på mage med händerna placerade på rumpan, spänn magen och lyft sakta upp överkroppen från golvet. Gå sakta tillbaka till utgångsläget.
Om du vill göra det tyngre kan du hålla händerna vid öronen eller utsträckta rakt fram. Du kan även försiktigt vrida din överkropp åt ett håll när du har lyft upp den. Lyft upp, vrid överkroppen försiktigt åt vänster, vrid tillbaka den rakt och gå nu sakta neråt. Lyft upp igen, vrid den åt höger, vrid tillbaka och sen sakta neråt. (12 st, 3 gånger)

- Om du har hantlar kan du göra denna övning! Ställ dig på alla fyra (då menar vi alltså knän i golvet). Håll in magen, men håll fortfarande ryggen rak. Håll en hantel i ena handen och låt armen vara lite böjd. Nu ska du lyfta upp armen så att du har armbågen pekande mot taket, och i axelhöjd. Gå sedan tillbaka till utgångsläget. Byt hand! (12 st, 2 gånger på varje arm)

Rumpa: Alla vill vi väl ha en snygg fast rumpa! Men hur får man den då? Ett tips är faktiskt att gå ut på promenad, ty det tar verkligen på rumpan!

- Stå på alla fyra, med antingen händerna i golvet, eller underarmarna, det spelar inte så stor roll! Gör vad som känns bäst för dig! Se till att du har ryggraden rak!
Lyft upp vänster/höger ben som om du ska sätta fotsulan i taket. Spänn rumpan! Sakta tar du ner benet igen till utgångsläget. Detta gör du 12 gånger, och byter sedan ben. Nu kommer du se ut som en pissande hund! Spänn rumpan och lyft upp ena benet åt sidan så högt du kan, och sakta tillbaka. Gör det 12 gånger och byt ben. Nu ska du göra nästan likadant som första övningen, fast du vinklar foten. Nu ska du tänka dig att du ska sparka hälen i taket istället!

- Ligg på rygg med böjda ben. Lyft nu upp ditt bäcken tills din kropp (fram till knäna) är rak. Se till att skuldrorna är kvar i golvet! Gå sakta ner till utgångsläget igen!
(12 st)

- Stå rakt med fötterna i axelbredd. Böj nu på knäna och svanka som om du ska sätta dig på en stol. Försök komma ner i 90 grader. Pressa dig sakta upp igen. Har du hantlar, så använd dem, ifall du vill ha mer effekt!
Detta tar även väldigt mycket på lår och vader!
(12 st)

- Utfallssteg känner även många till! Även här står du rakt med fötterna i axelbredd. Ta ett stort steg framåt med ena foten och böj på benet tills det andra benets knä nästan når golvet! Observera att jag sa nästan! Pressa dig upp sakta, och sedan ner igen. Ett tips från mig är att se till att man har något att hålla sig i! Byt ben!
Detta tar även väldigt mycket på lår och vader!
(12 st)

Bröst och armar: Självklart är armhävningar perfekt! Om man inte orkar stå på tårna, räcker det mycket väl med att stå på sina knän! Kom ihåg att spänna magen när du gör detta, för att få balans och stöd.

Good Luck!


Kommentarer
Postat av: Frida

Haha okej det känns lite överkurs att läsa igenom allt detta nu ;) Men jag ska ta det på allvar!

2009-02-18 @ 11:18:51
URL: http://fridulfina.blogg.se/
Postat av: Evelina

tack för tipsen ;-)

2009-02-18 @ 14:27:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Dagar tills jag blir 18 år!
RSS 2.0